Verkkokauppias, hyödynnä foorumeita!

Kuinka verkkokauppias voi hyödyntää foorumeita kauppakanavana?

Mainoksia
Mainokset ovat siirtyneet kaupungilta nettiin

Verkkokaupan mainostekniikoita on monenlaisia. Varsinkin nykyaikaisia keinoja on kehittynyt monia. Netti on tärkein paikka, jossa verkkokauppaa saa mainostettua. Sielläkin on monia keinoja ja paikkoja sille. Yksi keino on mainostaa eri foorumeissa ja käyttää niitä yhtenä kauppakanavana. Ennen sen käyttöä kannattaa perehtyä muutamaan ohjeeseen ja sääntöön ettei tee mitään väärää tai jopa laitonta tai hyvien etikettien vastaista.

Verkkokaupan tuotteisiin liittyvät foorumit

Jos verkkokaupassa myydään jotain tietyn alan tuotteita, niin hyvä paikka mainostaa niitä on tietysti samaan alaan liittyvä foorumit. Silloin saa mainostettua ainakin oikealle kohderyhmälle. Kaikki eivät kuitenkaan pidä siitä että keskustelujen sekaan joku tulee mainostamaan tuotteita. Foorumeissa voi mainostaa niinkin että sinne hankkii mainoksen vaikka sivun reunaan. Foorumeissa saattaa olla myös oma alue, jonne saa lisätä mainostekstejä ja linkkejä.

Useilla eri foorumeilla on tapana, että alaan liittyvät verkkokaupat tarjoavat alennuksia foorumin käyttäjille. Yhtenä esimerkkinä on sähkötupakkaa myyvä SauhutOn, joka tarjoaa oman alennuskoodinsa e-savuke -foorumin käyttäjille. Tämä on varsin yleinen käytäntö

Foorumien säännöt

Ennen mainostamista pitää lukea foorumin säännöt. Joskus voi olla niin että foorumilla on tietynlaiset mainokset jopa kiellettyjä. Vaikka tuntuisi siltä että foorumissa saisi yhteyden moniin asiakkaisiin, niin ei kannata tehdä sitä jos se ei ole luvallista.

Piilomainonta foorumeissa

Moni ei välttämättä huomaa, että on lukenut mainostekstin. Foorumeissa harvoin tietää kuka oikeasti keskustelee. Jos jossain joku vaikka kysyy mistä löytäisin jotain tuotetta niin kuka tietää vaikka sama henkilö vastaisi siihen oman verkkokaupan linkittämisellä. Tämä on hyvien tapojen vastaista, mutta sitäkin jotkut tekevät silti. Kannattaa siis reilusti kertoa että on itse verkkokaupan puolesta mainostamassa. Joku voi tällä tavalla oikeasti tulla katsomaan verkkokaupan tarjoamia tuotteita ilman että on jo valmiiksi ärsyyntynyt.

Foorumeilla mainostaminen voi ärsyttää helposti

Mainostaminen foorumilla ei ole välttämättä kannattavaa. Mainokset voivat vain ärsyttää lukijoita ja häiritä keskusteluja. Koska on olemassa monia muitakin mainoskanavia, kannattaa miettiä onko järkevää mainostaa verkkokauppaa ja sen tuotteita foorumeissa. Kun lukijat vain ärsyyntyvät ja pitävät mainostajaa häirikkönä niin tuskin sillä tavalla saa verkkokaupan myyntiä lisättyä.

Foorumeilla mainostaminen voi olla työlästä

Jos keskittyy foorumeilla mainostamiseen, se voi olla hyvinkin työlästä ja aikaa vievää touhua. Jos pitää lukea ja löytää sopivia keskusteluja vain sen takia, että niissä olisi hyviä kohtia tuoda omaa verkkokauppaa esille, niin se vie aikaa. Kannattaako aikaa kuluttaa tällaiseen kun on olemassa muitakin ja helpompia vaihtoehtoja. Jos foorumi liittyy juuri niihin käyttäjiin, jotka ovat mahdollisia asiakkaita niin silloin voi olla hyötyä foorumistakin mainostuspaikkana.

Foorumit eivät siis ole se paras mahdollinen kauppapaikka. Niistä ei löydä välttämättä paljoa asiakkaita ja ne ovat työläitä mainostuspaikkoja. Foorumin täytyy olla juuri se oikea paikka, jossa on juuri verkkokaupan kohderyhmän asiakkaita. Muuten foorumissa mainostaminen on vain turhaa hakuammuntaa. Foorumeilla on myös omat säännöt, joita pitää mainostajankin noudattaa. Jos näin ei tee niin antaa vain huonon kuvan verkkokaupasta. Foorumeilla voi myös mainostaa niin että ostaa mainospaikan. Tämä voi toimia yhtä hyvin kuin muutkin mainospaikat. Ei kannata ostaa siis ihan mihin tahansa foorumiin mainospaikkaa. Yleensä kannattaa siis unohtaa foorumit ja mainostaa jossain muualla. Hyviä mainospaikkoja ovat verkkokaupan omat sosiaalisen median sivut, sähköposti ja muut verkon kauppapaikat. Kun verkkokaupalla on omat sivut esimerkiksi Facebookissa niin sinne tulee vain ne, jotka ovat oikeasti kiinnostuneita siitä. Yksi hyvä keino mainostaa on käyttää affiliate-markkinointia, jossa jokin muu taho auttaa mainostamisessa ja heidän kauttaan tulee verkkokauppaan ostajia. Heille sitten maksetaan, jos asiakas ostaa jotain.