Nämä asiat verkkokauppojen markkinoinnista kannattaa tietää

Miten nykyaikaiset verkkokaupat markkinoivat tuotteitaan?

Verkkokauppamyynti on yleistynyt kovasti viime vuosina. Kilpailua on siis paljon ja moni myykin samoja tuotteita verkkokaupoissaan kuin moni muu kilpailija. Siksi verkkokaupalla on tärkeää että sillä on hyvä näkyvyys monessa eri paikassa. Omat kohderyhmät pitää saada huomioimaan verkkokauppa ennen muita samankaltaisia tarjoajia. Verkkokauppojen tapa markkinoida kehittyy koko ajan. Nykyaikaisia tapoja markkinoida tuotteita on paljon.

Hakukoneoptimointi

Moni etsii haluamiaan tuotteitaan hakukoneiden hakusanoilla. Siksi on tärkeää että verkkokauppa ja sen tuotteet löytyvät tällä tavalla. Verkkokaupan kannattaa yrittää optimoida sivut siten että ne löytyvät esimerkiksi Googlen hauissa ensimmäisten joukossa. Se että verkkokauppa hakukoneoptimoitu hyvin voi olla se tärkein asia menestymiselle. Jos ei ole esillä hakukoneissa hyvin niin ainakaan uudet asiakkaat eivät helposti löydä sivuille. Googlessa voi näkyvyyttä lisätä myös Google AdWords-ohjelman avulla. Sillä saa verkkokaupan näkyville hakutulosta ennen ja sivun laitaan. Hakukoneoptimointiin verrattuna verkkokaupan mainosta klikanneet maksaa verkkokaupalle aina jotain. Se ei siis ole ilmainen ohjelma, mutta tuo todennäköisesti ainakin kävijöitä verkkokaupan sivuille.

Sosiaalinen media

Nykyään sosiaalinen on myös tärkeä mainosväline verkkokaupoille. Sosiaalisessa mediassa voi saada monen mahdollisen ostaja huomion. Se ei kuitenkaan ole mitään helppoa. Jos verkkokauppa ei ole mitenkään tunnettu entuudestaan niin esimerkiksi Facebookissa ei ole helppoa kasvattaa verkkokaupan tunnettavuutta. Jos verkkokauppa luo oman Facebook-sivun niin sinne pitää saada tykkääjiä. Yksi keino on houkutella heitä jollain arvonnalla. Facebookissa on kuitenkin nykyään tarkat säännöt tällaiselle toiminnalle, joten säännöt pitää lukea tarkkaan läpi. Verkkokaupan Facebook-sivuilla pitää olla kunnollisia julkaisuja, jotka kiinnostavat ostajia. Jos julkaisut ärsyttävät ja ne koetaan vain turhina ja häiritsevinä mainoksina moni voi peruuttaa sivuston tykkäämisen ja ei enää näe verkkokaupan julkaisuja.

Affiliate-markkinointi

Affiliate-markkinointi on aika uusi mainostekniikka, josta varsinkin verkkokaupoille on paljon hyötyä. Affiliate-markkinoinnissa jokin toinen taho myy jonkin toisen tahon tuotteita tai palveluita. Kun toinen taho saa myytyä tällä tavalla toisen tahon tuotteen niin siitä saa palkkion. Eli verkkokaupan kohdalla toisen tahon sivuilla voi olla tietoja ja linkki verkkokaupan jostain tuotteesta tai tuotteista. Kun joku klikkaa sitä ja siirtyy verkkokaupan sivuille ostamaan tuotteen niin on tapahtunut myynti affiliate-markkinoinnin avulla.

Harrastajapiirit

Useiden tuotteiden kohdalla tuotteiden käyttäjät ovat yleensä rajoittuneet tiettyyn ihmisryhmään. Tällöin myyjän kannattaa tutustua tarkasti tähän kohderyhmään, ja hyödyntää eri ”sisäpiirejä”, joita käyttäjiin liittyen voi löytyä. Jos mietitään vaikkapa yritystä, joka myy koiran ruokintaan liittyviä tuotteita. Yrityksen kohderyhmä on melko selvillä: koiran omistajat. Tällöin kannattaa lähteä tekemään yhteisiä sopimuksia esimerkiksi palveluskoiraliiton paikallisyhdistyksien kanssa, jolloin sekä koiran omistajat että myyjä hyötyvät yhteistyöstä.

Toimiiko markkinointi sähköpostilla?

Moni verkkokauppa kerää listaa sähköposteista ja lähettävät niihin mainoksia. Tämä ei aina toimi niin että saataisiin myytyä verkkokaupan tuotteita. Tällainen mainostaminen voi ärsyttää samalla tavalla kuin paperisten mainosten saaminen tai puhelinmyynti. Jos kuitenkin saa kerättyä erittäin paljon sähköpostiosoitteita, niin mikseipä edes joku innostu niiden takia tilaaman. Varsinkin jos asiakas on tilannut verkkokaupasta jo aiemmin ja jopa useita kertoja niin hyvän tarjouksen tullessa sähköpostiin hän saattaa hyvinkin tarttua tarjoukseen. Ja jos asiakas ei tilaakaan mainostettua tarjoustuotetta niin hän saattaa nähdä verkkokaupan sivuille tullessaan jotain muuta, jonka haluaa tilata. Jos ajatellaan taas sellaista asiakasta, joka vain ärsyyntyy mainoksesta sähköpostissaan, niin ei hän useinkaan ole oikeaa kohderyhmää. Ei siis haittaa vaikka hän poistuisikin sähköpostin saajista.

Paljon kävijöitä mutta ei ostajia

Joskus voi käydä niin että verkkokaupan sivuilla käy paljon kävijöitä, mutta juuri kukaan ei osta mitään. Silloin on todennäköisesti mainostettu väärälle kohderyhmälle. On tärkeää miettiä ennen mainostamista ketkä ovat oikeita ostajia ja missä he ovat. Ei siis kannata mainostaa missä tahansa ja keille tahansa. Se olisi vain turhaa rahanmenoa ja ajankulutusta. Se pitäisi jokaisen nykyaikaisen verkkokaupan tiedostaa.